Like før jul startet Espen på et hetteslag i villsauskinn basert på et funn fra Krogens Mølle Mose i Danmark. Det var ferdig sammensydd like over nyttår, og ble publisert i en post like etter. Som leserne sikkert har fått med seg, hadde Espen rotet med mønsteret, og klippet flere viktige deler speilvendt. Da var det ikke annet å gjøre enn å skaffe flere sauefeller, ikke bare til å lage ferdig hetten han startet på, men også for å lage et fullstendig, speilvendt hetteslag. Slik ble ett til to. Derfor har det også tatt litt lenger tid før man kunne presentere det ferdige resultatet. Dessuten har det vært andre oppgaver som har presset på, bl.a. å montere kjøkkenbenk og ødelegge nydelige votter på feilt vaskeprogram…

Da begge slagene var monterte, gjenstod det å sy skinnreimer rundt front- og ansiktsåpning. Dette har Espen kvidd seg litt til, fordi hetteslaget er dårlig dokumentert i litteraturen. Vi kjenner kun til et  lite, rastrert svart/hvitt-foto i en bok fra 1970-tallet, som er for uskarpt til at man kan se detaljer. Vi vet imidlertid at kantene er brettet inn, og sydd ned med skinnreimer, med gjennomgående sting, tilsynelatende forsting. Espen har gjort så godt han ut fra informasjonen vi har hatt tilgang på, og det ser ganske tøft ut om vi skal si det selv.

Den ene er nå ferdig kantet, og den andre blir nok også ferdig innen uken er omme, slik at de kan sendes avgårde til oppdragsgiver. Med fastere og stivere kant faller hetten mye bedre, og er mer komfortabel å bære. Den passer nok bedre i vinterstorm enn sommerhete, men det er jo viktig å understreke at jernaldermenneskene hadde klær for alle anledninger.

Today Espen has finished the Iron Age Hood he started making before Christmas. Only the edging remained, but he also had to make another, mirrored hood because he placed some pattern parts the wrong way. Anyway, one hood became two. Now the edging on the first one is done, and the other will hopefully be finished by the end of this week. The edging is only known to us by one single picture, with very low resolution, where it is impossible to see all the details. We have done our best from what we could see and read, and we are satisfied with the result. The edging gives the hood a better fit and makes it more comfortable to wear. Ready for winter storms!