Like før jul begynte  Espen å eksperimentere med et skinnslag med hette, etter et funn fra Krogens Mølle Mose i Danmark, datert til 2-300-tallet f.Kr. Først prøvde han å beregne en gangbar størrelse for en gjennomsnittlig moderne kvinne, med utgangspunkt i Lena. Så laget han en prøveklut i tekstil for å teste ut størrelse og passform. Deretter gikk han i gang med å klippe stykkene til skinnversjonen, i villsaufeller.

En liten innrømmelse, i tilfelle noen (mot formodning) skulle tro at vi er nesten ikke begår feil: Av en eller annen merkverdig grunn klarte Espen å klippe et par av delene speilvendt, utrolig nok uten å komme med høylydte ukvemsord, selv om stemningen i rommet sank et par hakk. En vimsete og masete femåring som krøp mellom skinnene mens det ble målt og tegnet, samt generelt førjulsstress, var helt sikkert medvirkende årsaker. Heldigvis hadde Espen nok skinnfeller til å løse problemet. En følge feiltrinnet er at det nå blir to skinnslag i stedet for ett. Det ene vel å merke speilvendt, men det gjør neppe så mye, med tanke på at originalen i utgangspunktet er litt av et lappverk.

Espen har tatt seg friheten å bruke vokset lintråd i stedet for tvinnede skinnreimer til å sy sammen delene. Disse sømmene er uansett usynlige på utsiden, og man skal se godt etter innimellom pelsen på innsiden for å se noe til sømmen. Pelsen på originalen var brun, mens vi har valgt å bruke mange ulike farger for å understreke lappverket.

Fremdeles gjenstår det å brette inn bryst- og ansiktsåpningen, og sy ned kantene med skinnlisser, både med kastesting og forsting. Det skal vi få gjort i løpet av uken, og kommer tilbake med det endelige resultatet. I mellomtiden hever vi glasset og ønsker alle som leser bloggen et Godt og Fredelig År!

A short resume in English: Before Christmas Espen started working on a hooded cape based on the find from Krogens Mølle Mose in Denmark, from 3rd-4th Century BC. First he made a textile version to test size and shape, before cutting the sheep fur into pieces. The only remaining work now is to fold the edges inwards and sew them down with skin laces. Hopefully we will be able to show the final result within a few days. We wish our readers a happy and prosperous New Year!