Julens viktigste håndarbeidsprosjekt er å lage et hetteslag etter hodeplagget til moseliket fra Krogens Mølle, datert til førromersk jernalder, 2-300-tallet f.Kr. Espen ville gjerne prøve ut mønsteret i rimelig tekstil før villsaufellene skal til pers. Nå er denne biten unnagjort, innimellom juleforberedelsene, og Lena kan prøve plagget. Selvfølgelig får man ikke riktig inntrykk av prøvekluten, som faller på en helt annen måte enn saueskinn, som er både tyngre og stivere, men det er tilstrekkelig til å se at mønsteret fungerer og at vi har funnet en størrelse som passer.

Et par andre konklusjoner melder seg også. Hetteslaget er ikke laget med samme omtanke for symmetri, passform og nøyaktighet som de fleste andre skinnslagene. Det er rett og slett et tilfeldig sammensatt lappverk, og blir seende ut deretter. Det blir hengende litt skakt, slik at frontåpningen dras mot ene siden, og ansiktsåpningen blir litt asymetrisk, noe man også ser på fotoet av originalen. Selvfølgelig kunne man ha gjort mønsteret mer symmetrisk, slik at hetten falt finere, men om det skal være autentisk er det vel best å la være. Dette var ikke noe stasplagg, kun noe man dro på seg som vern mot vind og vær, laget av skinnet man hadde for hånden.

Nå skal det feires Jul, så da er det best å ikke ha skinnlapper og pelsdotter ut over hele stuen. Skinnversjonen får bli et prosjekt for romjulen, når man er så mett, slapp og matt av alt julestyret at man allikevel ikke kommer seg opp av sofaen. Prøvekluten har gjort sin nytte, og blir pakket vekk sammen med andre mønstre og slikt. Kanskje den kan brukes som utgangspunkt for en versjon i tekstil en eller annen gang, men da mer på tekstilenes premisser. Alternativt kan den den etter toving og farging, brukes på en av ungene på Jernalderdagen til våren dersom det blir like mye regn som sist.

A short resume in English:

This Christmas Espen is making a Iron Age hooded cape in sheep fur based on the bog find from Krogens Mølle in Denmark, 4th-3rd Cenury BC. First step was to make a textile version to test the pattern, before we cut the expensive sheep fur from the «wild» sheep, the old Norwegian sheep breed. The test version shows that the pattern works, and that the size is suitable. It also shows that the hood is not among the tailor masterpieces from the Iron Age, as could be expected from the pattern. It is made from bits and scraps, with no great regard for symmetry, and is a bit skewed. We have decided that we will make it according to the original pattern, without alterations, in spite of it´s «faults». The sheep fur version will hopefully be finished before New Years Eve.

Prøvekluten forfra
Prøvekluten forfra
... og bakfra
… og bakfra