Det ble gjensyn med Re Middelalderdager for Espen i år, og denne gangen ble også Lena med. De påfølgende dagene var det formidlingsseminar i Tønsberg, så da kunne vi slå to fluer i en smekk.

Last weekend Espen visited Re Medieval Days for the second time, and this year Lena also joined. The following days we attended a conference in Tønsberg, so we were able kill two birds with one stone. More english text at the bottom of the post.

Re Middelalderdager skiller seg litt fra de fleste historiske festivaler i Norge, ved å bli arrangert på vinteren. Arrangementet markerer nemlig at Re har vært åsted for to slag i borgerkrigstiden, henholdsvis i februar 1163 og januar 1177. Festivaler er i utgangspunktet veldig væravhengige, og når man skal arrangere noe i februar kan man få noen skikkelige utfordringer, noe arrangørene har fått merke i årenes løp. I år valgte man av sikkerhetshensyn å avlyse søndagen pga. varsel om kraftig vind. Dette løste arrangørene greit, ved å fremskynde en del av programmet.

Det var ikke vanskelig å merke at arrangørene har vært ute en vinterdag før. Aktiviteter og salg var samlet i tre større telt. Riktig nok var de moderne, men solide og nøytrale. Det var sørget for oppvarming av teltene, og det var så godt og varmt at vi ikke en gang hadde bruk for ytterplaggene våre. Barkeflis på gulvet holdt oss varme og tørre på beina. Ute var det gjørmete og vått på bakken, slik at vi måtte bruke patiner (tresåler) under skoene. På innsiden av det store matteltet var det isolert med tekstiler, som også var med på å pynte opp.

Vi hadde med oss sko, diverse småting i skinn og nålebinding. Sammen med oss i teltet hadde vi skomaker- og lærvarekollega Hans Gunnar Petersen, gull- og sølvsmed Brit Elin Ildshusøy og André van Pinxteren, som bl.a. hadde saueskinn og horn. Takk for fine dager og godt selskap!

Re Medieval days differs slightly from most historical festivals in Norway, by being arranged in the winter. The event marks the fact that Re has been the scene of two battles during the Norwegian Civil Wars (ca 1130-1240 AD), in February 1163 and January 1177 respectively. Festivals are basically very weather dependent, and when arranging something in February one may face some major challenges, which the organizers also have noticed in over the years. This year they had to take safety precautions, and end the festival after Saturday night, due to extreme wind forecasts. However, the most important parts of the program was accelerated to Saturday.

It was not hard to notice that the organizers had delt with harsh weather conditions before. Activities and sales were gathered in three larger tents. True enough, they were modern, but solid and neutral. The tents were heated, so we didn’t even need our outer garments. Bark chips on the floor kept our feet warm and dry. Outside, it was so muddy and wet on the ground that we had to use patins (wooden soles) under our shoes. The walls of the large dining tent was insulated with fabric, which also served as decoration.

We brought along shoes, various small leather goods and woolen needle-binding products. The other traders and crafters we shared tent with were leather working colleague Hans Gunnar Petersen , gold and silversmith Brit Elin Ildshusøy and André van Pinxteren, who brought sheepskin and horns. Thank you for good company and nice days!