Nå har roen senket seg etter en travel vår og forsommer. Espen har hatt ett siste prosjekt før han går på ferie, å lage en ullskjorte av den typen man brukte til hverdags og arbeid på 1800-tallet. «Udla» ble båret av både kvinner og menn, både sommer som vinter, ment for å holde både kulde og hete ute. Sommervarianten, som Espen lager, var laget i lerretsvevd ull, mens vinterutgaven var i kypertvevd ull. Skjorter som dette hadde et meget enkelt snitt, oftest uten kiler under armene. Tilsvarende plagg kjennes helt tilbake til jernalderen. Stolpen med knappene i halsen er imidlertid et nyere trekk, som begynte å bli vanlig på midten av 1800-tallet. Før dette var det bare vanlig med en enkel halsåpning, gjerne med splitt.

Skjorten er gjenbruk av et gammelt, håndvevd ullstoff, for at den skal se velbrukt ut. Alt er sydd for hånd, slik Espen alltid gjør. Espen samler konsekvent på gamle knapper han finner i bruktbutikker. Her er det brukt gamle beinknapper.

Skjorten skal brukes i formidlingen på Hordamuseet, der man har som målsetning å bli stadig bedre på å bruke historiske drakter fra de fleste epoker. Årets sommerguider skal møte publikum i de gamle husene eller på uteområdet, kledd slik man kunne sett ut på 1800-tallet. Espen kommer helt sikkert til å lage flere slike skjorter når høsten faller på. Han må jo i alle fall ha en selv.

 

After a busy spring and early summer, calm has descended. Espen has had one last project before he goes on vacation, making a woolen shirt of the kind used in everyday life and work in the 1800s. «Udla» (which simply means wool) was worn by women and men alike, both summer and winter, intended to keep both cold and heat outside. The summer variant, which Espen has made, was ​​in tabby weave, while the winter version was in tweed. Shirts like this had a very simple cut, usually without wedges under the arms. Similar garment are known way back to the Iron Age. A bar with buttons at the neck, however, is a newer feature, which became commonplace in the mid-1800s. Before that it was just plain with a simple neckline, often with a split.

We have recycled an old, hand woven fabric, to make the short look well-worn. Everything is stitched ​​by hand, as Espen always does. He consistently collects old buttons he finds in thrift shops. Here he has used some old bone buttons.

The shirt will be used at Hordamuseet, the museum in which Espen works, where a future goal is to use more historical costumes  from many eras. This year’s summer guides will meet the visitors in the old houses or on the grounds, dressed as people might have looked like in the 1800s. Espen will surely make more of these shirts and other oldfashioned workwear in the autumn.