Vi har lagt bak oss en travel helg med to tidsreiser til Gamle Dager. Det to helt forskjellige anledninger, og vi ville derfor se litt annerledes ut, selv om begge gikk til noenlunde samme tid.

På lørdag var det Torgdagen i Bergen, og fruen i Fortidsfamilien er i styret for organisasjonen, og dermed er en av de seks personene som legger til rette rammene for dette kjempesvære arrangementet, slik at at bymann og stril kan komme til Torget med boder og båter, drive handel, gjøre aktiviteter og få opplevelser fra scenen. Til sammen utgjør dette Torgdagen i Bergen, med et yrende folkeliv og mengder av båter, skip og skøyter i Vågen. Alt blir drevet på dugnad, og det er en hel rekke aktører som er samarbeidsparter og  tilbyr en rekke aktiviteter, varer og opplevelser.

Lena sin rolle på selve dagen var å være innpisker til scenen, og sørge for at artistene var klare og på plass til rett tid for å gå på scenen. I tillegg ble hun tildelt rollen som blomsterpike dersom artisten var av det motsatte kjønn, dersom atisten var en kvinne, ville konferansieren ha klemmen selv, noe han gjorde et humoristisk nummer av til ære for publikum.

På Torgdagen er det ofte strilakoner og -menn som dukker opp. Lena har også vært strilakone selv tidligere. Siden helgens andre tidsreise også er til Gamle dager, ønsket hun å være litt annerledes, og valgte derfor å være byfrue. Vi hadde fått tak i et passende skjørt og bluse, og fantut fra basisen ut at tidsepoken denne gangen måtte være en gang på begynnelsen av 1900-tallet. Stråhatt, frisyre og litt smykker skulle understreke dette. Siden hun skulle være innpisker var det viktig å holde tiden, men et moderne armbåndsur passet ikke inn, så vi ble godt forhøyd da detaljen klokken i halskjed kom på plass.

I år var første året at Espen også skulle trekke i drakt. i anledning Torgdagen. Espen sin ekstradetalj i antrekket var de store treskoslagstøvlene. Det ble temmelig varmt å gå med, men ikke så hardt for beina når støvlene ble fylt ut med tre par raggsokker… Han fikk mange kommentarer blant annet på fottøyet. Han var ikke helt klar på hva han skulle forestille, men kan godt ha bli plassert som skipper på en liten skute.

Det var bare guttene som var med oss denne helgen, siden eldstejenten var bortreist på leir. Minstemann gikk i knikkers og busserull med tilhørende sixpence, mens eldstegutten ville ha langbukser og vest utenpå sin busserull.

Vi synes i grunnen vi tok oss godt ut også i denne tiden, det er alltid kjekt å prøve noe nytt. Og som noen kanskje legger merke til har vi ikke sydd eller laget draktene selv denne gangen, men satt sammen deler som vi har kjøpt til historiske sammenhenger, som vi har fra før, og dels skaffet detaljer for anledningen – selvfølgelig  en del av det på Fretex, vår favorittbutikk!

Time travel to the «Good Old Days». Saturday » Torgdagen», the annual Fish Market Day in Bergen, was arranged for the 38th time. People from the region outside Bergen comes to town to celebrate and honour the long tradition of fishery and market sale. People dress up i clothes from past times, and come to town in their traditional boats, everything from steam boats to small wooden rowing boats. The wife in the Past times family sits on the board of the organization, and during the event she had the task to make sure that the artists got on stage at the right time. It was kind of cool to use the old fashioned clock in a chain around the neck to keep track of time.

This year we ended up in time at about 1900, Lena as at madam from the city, and not as a farmer as earlier years, and Espen could maybe pass as a skipper on a small ship. This time we have not made our own clothes, but just put pieces together from what we already had from earlier occasions, and with some new elements bought at a second hand stores.