til árs ok friðar

Vi ønsker alle godt år og fred!

til árs ok friðar, (‘for år og fred’) er en norrøn formel som var brukt i forbindelse med offer og rituell drikk, og i tidlig kristen tid i sammenheng med å skåle og drikke juleøl. Vi pleier selvsagt å skåle til til árs ok friðar med hjemmebrygget juleølmed ønske om fred, velstand, lykke og fremgang i året som kommer.

Fortidsfamilien var selvsagt nissefamilie på årets Førjuldag på Hordamuseet og benyttet anledningen til årets julebilder da.

We wish everyone Good Year and Peace!

til árs ok friðar (‘to year and peace’) is a Norse formula that was used in connection with sacrifice and ritual drink, and in early Christian times in the context of toast and drink Yule beer. We allways drink a toast in home brewed beer in hope of a good and peaceful year, with the wish for happiness and prosperity in the coming year.

The Past times family was of course a santa family at this year Christmas event at the Hordamuseet, and used the opportunity to take this Christmas pictures.