Vikingtids hodelin / Viking Age cap

I år har pinsen gitt oss mange fridager akkurat da vi trengte det. Det er mye som skal på plass før Bjørgvin Marknad, og som vanlig rekker vi minst halvparten av det… Lena har lenge ønsket å lage et nytt hodeplagg til vikingdrakten. Hetteformede hodelin er er kjent både fra York, Lincoln og Dublin, de to første av silke og det siste av ull. Lin er et svært forgjengelig materiale, men det får være lov å anta at man også brukte det. Lena har laget et par hodelin nå i pinsen, og tenker å lage flere frem mot markedet. Hun har brukt lin fordi vi ikke har silke for hånden, men om noen har silke til salgs på Bjørgvin Marknad skal det vel bli noen i riktig pent tøy etter hvert også. For å kompensere for mangelen på det kostbare tøyet fra Østen, har Lena laget en pyntesøm av silketråd rundt kantene. Knytesnorene er slindret med silketråder i samme farge som pyntesømmene.

This year Pentecost has given us many days off just when we needed it. There is much to be made before Bjørgvin Market, and as usual we reach at least half of it … Lena has long wanted to sew a new headgear to her Viking costume. Hood shaped caps for women are known both from York, Lincoln and Dublin, the first two of silk and the last of wool. Linen is a very perishable material, but we assume that they also used it. Lena has made ​​a couple caps and are planning to make more for the market. She used linen because we don’t have silk.  To compensate for the lack of the expensive textile from the East, Lena has made ​​a decorative stitch of silk thread around the edges. Tie cords are finger woven with silk threads in the same color as the decorative seams.

Reklamer

~ av Lena & Espen den mai 20, 2013.

3 kommentar to “Vikingtids hodelin / Viking Age cap”

  1. Hva er målene på de flotte hodeplaggene? 🙂 Mvh Antoinette Olsen

    • Beklager seint svar, det har vært travle tider… 🙂 Nå har jeg målt de korte variantene, de har målene 15 cm bred og 30 lang når den er ferdig (dvs 60 cm totalt). Den lange varianten som jeg bruker selv er trolig 15 x 45 cm (90 cm).

  2. […] Da vi var i viking på Borg i Lofoten i fjor ble jeg fryktelig solbrent…i hodebunnen! Det var skikkelig vondt, og det var noe jeg huska på LITT i seneste laget da vi plutselig skulle avgårde til Greipstad. Jeg sydde noe omtrentlig som ikke ble helt ferdig, og tok det med meg. Og lot solkremen stå igjen hjemme. Kjempelur mhm. Var jeg litt tynnere i håret i fjor sommer? Jeg ble iallefall ikke solbrent denne gangen. Kanskje har det med antallet dager skalpen var blottlagt…who knows. Skautet er iallefall ferdig, og sannelig ble jeg ganske så fornøyd med innretningen også. 🙂 Jeg fant en artikkel om dette skautet, eller hodelinet som det vel egentlig heter, hos Fortidsfamilien. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: