Jernalder- og mellomalderdagen, som gikk av stabelen søndag 5. mai, er et av årets høydepunkt både for Hordamuseet og Fortidsfamilien. Arrangementet krever ganske store forberedelser. Produksjon og vedlikehold av drakter og utstyr er bare en liten del av det hele, men likevel viktig. Vi pleier alltid å lage noe nytt, både til museet og familien. Det ble som vanlig et hardkjør, fordi det bare var et par uker siden Steinalder- og bronsealderdagen, som også krevde kraftig fokus. I tilfelle noen tror at Espen har tid til å lage draktene på jobben, må de tro om igjen. Dette er utelukkende kvelds- og helgearbeid, og både Lena og Espen må gi jernet for å komme i havn med så mye som mulig. Dessverre fikk Espen ikke tid til å lage et belte til den vakre Thorsbergspennen han kjøpte i vinter. Det får heller bli til en annen gang… Vi har ennå til gode å rekke over alt vi ønsker, men gleder oss over det vi får tid til.

Espen rakk å bli ferdig med en håndsydd Thorsbergbukse i ull til Malvin, slik at han fikk et komplett antrekk. Vi gikk for den enkleste varianten, som ikke har kiler i skrittet. Ungene vokser så fort fra buksene at det ikke er verd å bruke mer tid enn nødvendig, særlig når alt gjøres for hånd. Lena rakk også å lage ytterligere to par bukser og en kjortel i lin til i tilfelle vi trengte til et par av de voksne deltagerne på arrangementet. Det var lurt tenkt. Disse var i hovedsak maskinsydd, men med håndsøm i linningene og nederst på beina.

Hele familien deltok på arrangementet. Lena kokte graut og suppe i leirkar og farget tøy med kokstein, slik hun har gjort de siste årene. Hun fikk endelig farget ullhetten vi laget i vinter, som mal for hetteslagene i saueskinn. Ingen vits i å lage noe som ikke kan brukes, selv om det bare var en prøve på mønsteret. Den kan helt sikkert komme godt med på en regnværsdag i jernalderen. Espen brukte mye tid på å kle opp en mengde fortidsmennesker. Ellers spradet han rundt i sin høvdinghabitt, mens han hjalp til litt her og der. Vår eldste, Oline, instruerte i bueskyting for barn. Hun foretrekker å bruke vikingdrakt i stedet for de mer formløse plaggene fra eldre jernalder. Guttene våre sprang omkring og lekte, klatret i trær og rotet i fjæren, slik barn alltid har gjort…

Bymuseets Facebookside kan man se flere bilder fra arrangementet og alt det andre som skjedde der.

The Iron Age and Medieval Day, which took place on Sunday 5th of May, is a highlight of the year for both Hordamuseet and Fortidsfamilien. The event requires a lot of preparations. Production and maintenance of costumes and accessories is only a small part of it all, but still important. We always try to create something new, for both the museum and the family. This is all done in our spear time, in evenings and weekends.

Espen managed to finish a pair of hand-stitched Thorsberg trousers in wool ffor Malvin, to make his outfit complete. We made ​​the simplest model, because the kids grow so fast that it is not worth to spend more time than necessary, especially when everything is done by hand. Lena also managed to create two additional pairs of trousers and a tunic of linen, in case we needed for a couple of the grown up participants at the event. These were mainly machine stitched, with hand stitched waistband and foot openings.

The whole family attended the event. Lena cooked porridge and soup in clay pots and coloured cloth with heated stones, as she has done in recent years. She finally got to dye the woolen hood we made ​​this winter. It can certainly come in handy on a rainy day in the Iron Age. Espen dressed up a lot of people for the event, before his guided tours on the Iron Age monuments. Afterwards he paraded around in his chief attire, while he helped a little here and there. Our oldest, Oline, instructed in archery for children. She prefers to use Viking costume instead of the more shapeless garments from the early Iron Age. Our boys ran around and played, climbed trees and crawled in the mud, like children have always done …

See more pictures from the event at The Bergen City Museum’s Facebook page