Søndag 21. april arrangerte Bymuseet den årlige Steinalder- og bronsealderdagen på Hordamuseet. Dette  var en viktig dag for oss fordi den markerte at sesongen for alvor er i gang. Riktig nok har Espen allerede hatt mange forhistoriske undervisningsopplegg med skoleklasser på museet, men nå var hele Fortidsfamilien ut på tidsreise igjen. Etter dette går det slag i slag med forberedelser, arrangement, nye forberedelser, flere arrangement osv…

På Bymuseets Facebookside kan man se flere bilder fra arrangmentet, og vi allerede i gang med forberedelsene til neste tidsreise, ved siden av en ellers usedvanlig travel hverdag, så vi nøyer oss med et kort innlegg i denne omgangen. Espen var hovedansvarlig for arrangmentet, noe som krevde mye av hans tid i forkant, langt mer enn vanlig arbeidstid. Likevel klarte vi å få laget en del nye plagg, i tillegg til å reparere og vedlikeholde eksisterende drakter og fottøy, både egne og museets.

Guttene fikk, som tidligere nevnt, hver sin nye pelslue. Ellers hadde alle i familien det de trengte på draktfronten. Espen har imidlertid som målsetning å alltid få laget noe nytt, som frivillige og ansatte ved museet kan bruke. En skinntrøye som såvidt ble påbegynt i fjor, ble ferdigstilt, og på tampen vi fikk laget ytterligere en hel drakt, med både trøye og hoser. Vi har etter hvert funnet ut at det er en fordel med lange trøyer, slik at man ikke er for åpen for verken innsyn eller vind. Et lendeklede er ikke tilstrekkelig til å skjule, skjerme og varme det som er under. Det var ganske mye vind på søndag, så dette var utvilsomt et klokt trekk.

 

The Stone Age and Bronze Age Day at Hordamuseet, Sunday April 21st, marked the beginning of the time travelling season. Espen has of course been teaching schoolchildren visiting the museum about Prehistory the whole winter, but from now on the whole family is involved. In the following months there will be several historic events accompanied by lots of preparations.

At the Bergen City Museum´s Facebook Page there are a several pictures from the event, so being busy preparing the next time travel, we have desided to keep this post short. Espen was in charge of the event, which demanded much of his time ahead, far more than normal working hours. Still, we managed to create a few new garments, in addition to repairing and maintaining existing costumes and footwear, both private and belonging to the museum.

As previously mentioned, the boys got new fur hats. Otherwise, everyone in the family had what they needed on the costume front. Espen, however, allways try to create something new, which volunteers and museum staff can use. An unfinished skin tunic from last year was completed, and we also made ​​a complete costume with tunic and leggings. After trying different solutions, we have have experienced the advantage of long tunics. A loincloth alone is not sufficient alone to hide and shield what is underneath, especially when there is a lot of wind, like it was this year.