Kjortelen Espen har pleid å bruke på vikingmarkeder har blitt litt for liten. Det skyldes ikke bare en liten økning i bærerens livvidde de siste årene, men dels også en uheldig feilprogrammering av vaskemaskinen, som har gjort den litt for kort. Følgelig har Espen bestemt seg for å lage (minst) en ny. For at kjortelen skal ha størst mulig bruksområde, har valget landet på en kjortel fra overgangen mellom vikingtiden og middelalderen. Etter å ha veid litt for og imot, har han satset på den danske Moselund-kjortelen, datert mellom midten av 1000-tallet og midten av 1100-tallet. Snittet er ganske sofistikert til å være så alderdommelig, og særlig innsvinget ved skulderpartiet.

På bildet er innpå fem meter med stoff rullet ut på gulvet, og mønsteret lagt på. Nå er også delene klippet ut, og passformen skal testes før delene syes sammen. Som vanlig skal alt syes for hånd.

4,8 m stoff skal forvandles til en kjortel
4,8 m stoff skal forvandles til en kjortel

The tunic Espen has tended to use Viking markets have become a bit too small. This is not only due to a small increase in the carrier’s waist in recent years, but also the result of an unfortunate mistake while programming the washing machine, which made it a bit too short. Having weighed some pros and cons, Espen decided to make a new tunic from the transition between the Viking Age and Medieval Times (C14-dated between 1050-1150). Then it can also be used when we need an extra Medieaval outfit. The original was discovered on a Danish bog body from Moselund. The cut is quite sophisticated for it´s age, especially the inward curves at the shoulders.

The picture shows about five meters of twill on the floor, with the pattern sheets on top. The separate parts are now cut out. After we have tested if it fits, the tunic will be stitched together by hand.