Vi har fått laget ganske mange saker og ting i vinter, så man kan ikke påstå at vi har lagt i dvale, men mesteparten av det vi har laget har fått nye eiere. Nå nærmer våren seg, og med varmen og solen kommer også flere store museumsarrangement og historiske markeder. Det gjelder å sette inn det høyeste giret for å bli ferdig med det meste vi har planlagt til disse anledningene. Man får jo aldri tid til alt man kunne tenke seg å gjøre…

Først ut er Steinalder- og bronsealderdagen på Hordamuseet 21. april. Da må vi ha ferdig flere steinalder- og bronsealderantrekk og tilhørende utstyr. I forkant blir det kurs i fettgarving i regi av Bjørgvin Handverkslag og finske steinalderformidlere fra Kuttelo. Espen har selvsagt meldt seg på for å få kunnskap til å garve skinn selv. Hakk i hælene følger Jernalder- og mellomalderdagen 5. mai. Da skal i alle fall Espen ha ferdig et nytt romertidsbelte med sølvdetaljer, og helt sikkert noen ekstra sko og draktdeler. Lena må klargjøre til plantefarging, koking og andre huslige jernaldersysler.

31. mai – 2. juni skal vi delta med et salgstelt på vikingtids- og middelaldermarkedet Bjørgvin Marknad. Da skal Espen ha ferdig ny kjortel i skjæringspunktet mellom vikingtid og middelalder. Da kan den brukes i flere sammenhenger. Valget står mellom å ta utgangspunkt i kjortlene fra Moselund eller Kragelund, to danske myrfunn datert til 1000-1100-tallet. Til markedet må vi også lage tilstrekkelig med sokker, luer, sko, vesker og andre greier til å selge, slik at vi får råd til å handle nytt stæsj selv. Vinningen går som regel opp i spinningen, men dette er jo tross alt bare hobby for oss, selv om vi iblant tar den rimelig seriøst.

Vi har ennå ikke nøyaktige planer for fortidsliv i sommer. Det ultimate ville selvsagt være å leve en uke eller to som fortidsfamilie igjen, men vi har ikke fått tatt oss sammen til å gjøre noen fremstøt i noen retning eller lagt noen planer. Kanskje vi i det minste får besøkt noen historiske festivaler eller markeder.  Vi får vel ta oss sammen og planlegge litt.

Bergenhusdagene finner ikke sted før 7.-8. september. Det er likevel tid for å komme i gang med arbeidet, slik at ikke alt kommer i fanget på oss etter sommeren. Da har vi fullt opp med andre gjøremål. Vi er allerede så smått i gang med å sy  barnedrakter til middelalderaktiviteter. Minst ett av våre egne barn må nok også ha ny drakt. Vi har også som målsetning å lage skikkelige middelalderkapper til familiens små. Uten ytterplagg blir det fort litt kaldt for ungene med lange dager i høstvær. Dertil kommer de sedvanlige sko, vesker, sokker mm. som vi pleier å selge. Kanskje vi må finne på noen nye vareslag også.

Spring marks the beginning of the high season for museum events and historical markets: Stone and Bronze Age day April 21st, Iron Age and Medieval day May 5th and the Viking Age and Medieval market Bjørgvin Marknad May 31st – June 2nd. We still have no concrete plans for the Summer, but are considering some of the many Norwegian historical markets as well as prehistoric family life – weighted against the need for modern family life of course. In autumn comes Bergenhusdagene September 7th-8th, with Medieval market and activites.

Clothes and equipments are to be made and repaired. Among other things Espen will attend a course in buck skin tanning. He is also going to make a new tunic from the transition between Viking to Medieval times, based on either Kragelund og Moselund, two Danish bog finds from the 11th or 12th Century, and a new Roman Period belt with silver fittings. At least one of our boys will need a complete new Medieval costume, probably also an Iron Age one as well, and all the children are in need of Medieval robes. Espen´s museum will also need several Medieval costumes for children for Bergenhusdagene. As usual Lena will be making most of the children´s outfits.

We will also try to make as many socks, hats, shoes, bags etc as we can for sale at the markets, to be able to buy raw materials and all the stuff we «need» but don´t produce ourselves.