Neste store prosjekt er et av de råeste jernalderplaggene vi kjenner: hetteslaget fra Krogens Mølle Mose. Til forskjell fra de andre variantene av skinnslag, som fins i mange eksemplarer, er det bare funnet ett eneste med hette. Kan dette være en fremmed fugl i det nordiske landskapet? Vi vet at hetteslag av både skinn og tøy var vanlige lenger sør i Europa, først og fremst blant kelterne, men ble også tatt opp av romerne. Imidlertid skal det ikke mye fantasi til for å tenke seg at ulike former for hetter har vært brukt over store deler av verden så lenge mennesker har dekket kroppen med skinn og tøy, og at det arkeologiske materialet kun viser oss en brøkdel av det som har vært i bruk.

Som med de fleste andre draktfunn fra jernalderen, stammer hetteslaget fra et myrlik, funnet i 1878. Funnet inneholdt også rester etter et annet skinnplagg, en firslått lærstropp og flere tekstilrester. Ut fra de spinkle beinfragmentene og tekstilrestene, som muligens kan stamme fra et skjørt, har det blitt antatt at myrliket var en kvinne, men dette er høyst usikkert. Nyere C14-dateringer av både tekstil og skinn viser at funnet må være fra 2-300-tallet f.Kr.

Hetteslaget er, som hovedparten av skinnslagene fra jernalderen, laget av fåreskinn. Pelssiden ble båret mot kroppen, og kantene rundt ansikts- og frontåpningen er brettet inn, og sydd ned med skinnremser.

Her er lenke til en artikkel av Eva Koch, som viser både foto og mønstertegning (opprinnelig fra Margrethe Hald) av hetteslaget fra Krogens Mølle Mose. Dessverre er det lite tilgjengelig informasjon ut over dette.

Vi skal lage et hetteslag i villsaupels på oppdrag fra et museum. Det første vi må gjøre er å teste ut mønsteret og finne frem til en størrelse som passer. Til denne eksperimenteringen bruker vi (av økonomiske og praktiske grunner) tekstil i stedet for skinn, så tar vi haugen med saueskinn fatt når vi vet hva vi driver med. I tilfelle tøyhetten også kan brukes til noe, er den laget i et kurant ullstoff, og skal sys omsorgsfullt sammen for hånd. Det ligger ikke for Espen å gjøre noe enkelt.

Akkurat nå er Espen ferdig med å kante (for hånd) alle tøystykkene, og skal prøve å sette dem sammen etter beste evne. Det skal bli spennende å se formen, som ikke gir seg selv helt uten videre ut fra snittmønsteret.

Løse deler til hettekappen, gruppert i front- og bakstykke
Løse deler til hettekappen, gruppert i front- og bakstykke