Etter sommerferien kom Espen endelig i gang med de silkebroderte Bryggen-skoene med runer. En tanke forsinket i forhold til den opprinnelige planen (jfr. oppslaget i mars), men slik går det jo i blant. Dels har skoene blitt skjøvet på grunnet andre prosjekt, dels har vi ventet på tilstrekkelig dokumentasjon, bl.a. en rekonstruksjon av den venstre skoen, med mulig fortsettelse av teksten. Skoprosjektet har også måttet tre litt i bakgrunnen da Bergenhusdagene skulle forberedes, fordi det skulle lages flere kapper og kjoler. Nå har Espen igjen fullt fokus på runeskoene.

Originalskoen er godt bevart og dokumentert, men etter over 800 år i jorden har den mistet fasongen litt. Etter noe prøving og feiling kom Espen frem til et gangbart mønster for såle og overlær. Runene og de andre mønstrene ble først tegnet på med blyant, og deretter skåret inn med en skalpell. Det var skremmende å skjære i det tynne skinnet, med tanke på at det bare skulle skjæres halvveis gjennom, men det gikk forbausende bra. Deretter ble skoene sydd sammen og vrengt, før det var klart for broderiene. Den ene skoen er så godt som ferdig, med unntak av noen få uklarheter i mønsteret, og Espen har nå begynt å brodere på den andre.

Skoene skal brukes i en utstilling på Bryggens Museum i oktober, sammen med originalen og mengder av andre kule sko fra mange tider, også moderne. Dette er noe å glede seg til for alle som av en eller annen grunn er begeistret for sko.

Mønsteret er snittet, skoen sydd sammen og vrengt.
Teksten lyder: «Kjærligheten overvinner alt» – i runer og på latin.