Det begynner å bli en stund siden Jernalder- og mellomalderdagen på Hordamuseet. Flere av bildene er alt lagt ut på Bymuseets Facebookside, men vi syntes det kunne være greit å presentere bilder fra Fortidsfamiliens opplevelser på dagen også, nå i etterkant. Det har vært så travelt i det siste at det har vært vanskelig å holde tritt med alle opplevelsene i forhold til bloggen.

Det var svært dårlige værmeldinger for dagen, søndag 13. mai, og det viste seg å slå til. Det ble en våt og kald dag, men likevel sto alle på for å gi publikum en god opplevelse, både arrangørene på museet og ikke minst frivillige deltakere og hjelpere. På grunn av de dårlige meldingene ble det bestemt av Fortidsfamiliens, (for anledningen jernalderfamiliens) leir, skulle få litt tak over hodet og ikke minst over bålet, i form av et telt. Vi fikk plass hos perlemaker Ole Mikal og Karianne, som har et stort vikingtelt. Vi fikk laget en bålring akkurat under takopplettet, slik at ikke det skulle regne ned i bålet og grytene. Vi tror vi skulle slitt med å få opp temperaturen på grytene og få fart i bålet om det vi ikke hadde hatt dette, så får det være så som så om det ble litt anakronistisk.

Espen fikk sprade rundt i sitt krigerantrekk med den nye praktkappen på sine omvisninger for publikum, ellers deltok han blant annet med å instuere bueskyting. Guttene hadde som vanlig ingen faste oppgaver annet enn å farte rundt og være jernalderbarn. Oline har etterhvert oppgaver på hvert arrangement, og trives med det. Hun hadde fått ny vikingkjole, siden den vi farget og sydde til henne i fjor alt var blitt for liten. Sammen med en av de ansatte og en annen vikingjente (også datter av en av museets ansatte) veiledet hun publikum i vikingbakst, kaker stekt på takke over åpent bål.

Lena synes det er kjekt å lage mat i leirgryter og hadde en del retter på gang i de ulike grytene. Det ble kokt kål, erter, hestebønner, løk og ramsløk med fårekjøtt til en stuing. Det ble OK på smak, men som alltid savnes saltet… Vi må visst finne frem til noen urter som kan gi litt kraftigere smak.  I tillegg ble det kokt byggryn, som hadde stått i bløyt natten over. Her måtte tilsettes litt mel for å få til en grøt. Det er også litt artig på koke egg i leirgryter, en snakker virkelig om slow food – leirgrytekokte egg er ikke gjort på fem minutter, men det er gøy. Det spørs om de hadde så mye egg at de kunne unne seg luksusen å koke egg slik, eller om de evt alltid ble benyttet i en eller annen røre eller deig.

Tross det dårlige været var det overraskende nok 5-600 mennesker som fant veien, omtrent tredjedelen av det vi ellers hadde ventet på en god dag, men, men været kan en ikke gjøre noe med… Vi håper i det minste at de som kom hadde en fin stund!