Da var Bjørgvin Marknad 2012 over, etter tre fine dager på Hordamuseets uteområde. Værgudene holdt seg i tøylene. Fortidsfamilien var med som vanlig, selv om vi ikke var fulltallig. Våre to gutter har tilbrakt flere dager på landsbygden hos mormor på grunn av skole- og barnehagestreiken, og vi fant det best at de ble værende der over helgen. Tenåringsjenten vår gikk litt til og fra markedet, på grunn av andre forpliktelser, som også gjorde det mer praktisk å overnatte hos farmor enn på Hordamuseet. Hun var imidlertid innom hver dag, iført sin vikingdrakt.
Som vanlig stilte vi med en liten handelsbod, og hadde med oss sko, beltevesker, armbeskyttere og nålebunde luer, sokker og votter. I tillegg hadde vi med oss sølvsmykker i brynjeteknikk fra Espens bror Kenth epla.no/shops/925maille/, og dessuten noen brikkevevde bånd for en venn. Stig, som er med i Bjørgvin Handverkslag sammen med Espen, var med oss i boden, og hadde også med seg flotte nålebundne luer.
Denne gangen hadde vi med vårt eget markedstelt, som vi også overnattet i. For det meste holdt vi teltet lukket, med varene liggende på et bord utenfor. Et par korte haglbyger på lørdag ettermiddag fikk oss til å slå opp fronten på teltet, slik at vi ikke skulle få våte varer. Da kom det også til sin rett som markedstelt, noe vi skal merke oss til neste gang.
Boden vår, der vi har spart litt plass på siden av disken til Stigs nålebunde luer.
Teltleiren nede ved Bjorvika.
Krigerne hadde leiren sin nedenfor Klyngetunet.
Vikingskipet er et fast innslag på Bjørgvin Marknad, og et flott syn i fjorden.
Fine buer og deilige, store skinn. Fortidsfamilien la igjen en del penger her.
En noe utradisjonell markedsbod.
Løvhytten fungerte også fint til å vise frem varer.
Tråder, perler, honning og treprodukt.
Tak over varene under en liten haglbyge. Stig og Oline passer butikken.
Et lite utsnitt fra Fortidsfamiliens disk.
Påfulgfjær – til vikinger som liker å pynte seg.
Lisbeth fra potterogfiller.com lager også fruktbarhetsegg.
Markedet er stengt for dagen, og sultne vikinger venter på at kveldens gilde skal starte.
Deltagerne samlet seg i større og mindre grupper på kveldene. Det er sosialt på viking- og middelaldermarkeder.
Husbonden og husfruen i Fortidsfamilien.
Boden vår var fint plassert under et av de store eiketrærne på Eikevollen. Det passet Espen godt, siden han og den bleike huden hans ikke liker seg så godt i solen.
Espen hadde et jobboppdrag for museet denne helgen, omvisning for en blåturgruppe. Det vakte stor oppsikt og munterhet da Espen førte frem sin «vikinghær» med stiresekker og plasthjelmer.
Olav i gang med å kløyve en stor tømmerstokk på vikingvis, med hammer og kiler. Deretter skal den bearbeides ved hjelp av spretteljing, en huggeteknikk som forsvant med Svartedauden. Siste finpussen gjøres med en skjøve, en eldre slektning av høvelen.
Ambrosiahuset i enda vakrere omgivelser enn vanlig, i alle fall sett gjennom vikingøyne.
De sære pipende lydene av sekkepipen vakte oppsikt da de tonet utover markedsområdet. Det vakte ekstra begeistring da publikum oppdaget hvem som spilte. Et stilfullt og eksotisk innslag, som ble fulgt av rytmisk tromming.