Silkebroderier på sko

Da vi åpnet postkassen forleden dag fant vi en myk pakke fra Handelsgillet i Sverige. Det er alltid kjekt å åpne pakker, selv om man vet hva som er i dem, og har bestilt dem selv. I denne var det silketråd til brodering, i god kvalitet og flere farger. Handelsgillet er en av de største og beste leverandørene for dem som liker å lage historiske drakter og tilbehør. Vi kjøpte en god del stoff og middelalderbling av dem da de var i Bergen på Bjørgvin Marknad for to år siden, men heldigvis kan man etterfylle på nettet.

Espen har ikke slått seg på broderte lampeskjermer, klokkestrenger, sofaputer eller lommetørkler, men skal dekorere sko. Sko med silkebroderi var utbredt blant velstående bergensere på Bryggen på 1100-tallet. Man har snittet mønsteret i det øverste hudlaget på overlæret, og har deretter brodert mellom to spalter, enten vanlig plattsøm, korssting eller fiskebeinmønster. Iblant er tråden bevart, og noen ganger er det bare spaltene og hullene som forteller at skoen har vært brodert. Noen av skoene er beskjedent dekorert, mens andre er overlesset med broderier, gjerne i intrikate mønstre. Noen sko har til og med runer. Espen begynner nok først med noen enkle mønstre, men målsetningen er på sikt å kopiere en av runeskoene.

Reklamer

~ av Lena & Espen den mars 18, 2012.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: