Espen har fått spørsmål om han kan skaffe en middelaldersk pilegrimskappe til en utstilling. Skaffe måtte i dette tilfellet bli å lage, fordi vi ikke har noen kappe å avse i månedsvis. Etter en liten jakt i hyller og kasser fant vi et stoff som passet bra: et tykt, kraftig valket, grått ulltøy. Dette er faktisk et stoff vi har funnet på Fretex, gammelt og av høy kvalitet, men med noen større og mindre møllhull (ingen ting levende der nå heldigvis). Noen lapper og stoppinger gir bare patina til kappen, som helst bør se brukt ut. Kanskje bør den også patineres på andre måter? En pilegrimsferd må ha slitt hardt på klærne.

Vi valgte å lage Bockstensmannens kappe. Bockstensmannen er et svensk myrlik, oppdaget i 1936. Funnet er mest sannsynlig fra midten av 1300-tallet. De lærde strides om dødsårsaken, men liket ble i alle fall plugget fast til myren med trestokker. Helt sikkert en historie fylt med grøss og gru, men for et fantastisk funn!  Hele drakten hans var fullstendig bevart. Bockstensmannen var nok ikke en pilegrim, men han kan godt ha vært kledt for reise. Klærne er beskjedne, men av god kvalitet. Sikkert ikke langt fra det en skandinav ville kledt seg i for pilegrimsferd i middelalderen.

Kappen er halvsirkelformet, med en utskjæring for halsen. Den er sydd sammen over skulderen, slik at man må tre den over hodet. Åpningen er i siden, perfekt for pilegrimens stav. Alle sømmene er sydd for hånd, slik Espen foretrekker, i håndspunnet ullgarn i samme farge, også funnet på Fretex. Det er ikke bare i myrene man kan finne kule ting 😉