Fortidens mennesker hadde mange snurrige gjenstander. Noen er utrolig forseggjorte, og virker langt forut for sin tid. Denne posten tar for seg nettopp en slik gjenstandstype: Beltetaskene fra bronsealder. Best bevart, og derfor mest kjent, er tasken fra Hvidegaard, men det fins også rester etter tilsvarende tasker i flere andre graver. Første gang Espen så et bilde av denne ble han beint frem forbløffet. Her er ikke tale om en enkel pose eller snørepung, men en forseggjort veske med glidelås(!) i form av en bronsenål eller snarere nålformet låsepinn.

Det er ikke lett å få fatt i gode illustrasjoner av en sær gjenstandstype fra bronsealderen (hadde den vært fra vikingtiden ville den helt sikkert ha vært overeksponert). Det ligger en del foto og tegninger på nettet, men i alt for dårlig oppløsning til å avsløre detaljer. Det er ikke lett å lage en god kopi når man ikke har gode forelegg. Skal man gjøre så godt man kan eller bare la det være? Det er nok mange som kjenner seg igjen i dette dilemmaet.  For nesten to år siden prøvde Espen seg på en slik taske. Det var hastverksarbeid, uten noe skikkelig forelegg, og den fikk en bronsefarget strikkepinn i stedet for nål, men prinsippet var i det minste riktig. Se øverste bilde.

Espens første forsøk på å lage en glidelåstaske av bronsealdertype, fra våren 2009.

Nå har Espen fått fatt i korrekte låsepinner/nåler fra Nordisk Bronsereplika (som vist i en tidligere post), og har funnet flere bilder, både av originalfunnet og andres forsøk på å kopiere Hvidegaardstasken. Etter å ha tenkt frem og tilbake, endte han med tasken som vises på de tre nederste bildene.

Den nye varianten, med låsepinnen i.Den nye tasken, her med åpent gap og glefsende hemper.

Espen er ennå langt fra fornøyd, selv om resultatet ble relativt pent, og mer presentabelt enn sist. Ikke vet han hvordan tasken har vært sydd sammen i sidene. De andre som har forsøkt har sydd den sammen på vrangen og vrengt den, og Espen har derfor gjort det samme, selv om det er usikkert om dette baserer seg på fakta eller logisk slutning. Ellers er det flere mulige tilnærminger til utformingen av åpningen. Man kan i alle fall se på originalen at den øverste kanten ligger utenpå, og strekker seg over hempene, men det er vanskelig å si om den er sydd på eller går i ett med selve tasken. Kanten omkring åpningen har dessuten vært rikt dekorert, men verken foto eller tegninger er gode nok til at man kan gjøre det etter. Det kan i det minste slås fast at originalen har hatt 20 hemper, 10 på hver side. Imidlertid er det ikke mulig å si om hempene har vært påsydd på innsiden eller om de er en fortsettelse av selve vesken, forutsatt at munningen er påsatt, slik Espen har gjort.

Den nye tasken fra siden. Hempene er brettet inn, og sydd ned med samme sømmen som fester randen.

Her er lenker til tre andre forsøk på å lage en Hvidegaardstaske, som Espen også har studert i forsøket på å lage en ny og bedre variant. Som man kan se er heller ingen av disse like, og alle avviker på flere punkt fra originalen, akkurat som Espens eget forsøk:

Den nye tasken, her med åpent gap og glefsende hemper.

www.larp.com/hoplite/zipper2.jpg

achaius.pl/inne2.html

www.flickr.com/photos/cslemke/

Det er godt å vite at det fins flere drakt- og ustyrsnerder der ute som prøver å finne ut av verdens eldste glidelåser.

Hvis det er noen som har god dokumentasjon om Hvidegaardstasken eller som har fotografert eller studert originalen, blir Espen veldig glad for å få del i denne informasjonen. Han har fremdeles to låsepinner igjen. Prøv gjerne også å lage en selv. Man kan helt sikkert også bruke en tre- eller beinpinn. Vesker med samme lukkepatent ble også brukt i eldre jernaler, et tema som også er behandlet her.