Seinmiddelaldersk belteveske

Så ble det likevel et innlegg til i 2011… Dette har vært en typisk innendørs-romjul, og da må man ha noe å gjøre – og helst ikke bare nålebinding. Espen har en del pent veskeskinn liggende etter det nedlagte garveriet på Osterøy, og hva er vel bedre enn å bruke det til nettopp vesker. Etter å ha skummet litt gjennom den fantastiske boken Purses in Pieces av Olaf Goubitz (løp og kjøp), laget han en mal til en beltetaske med opphengshemper.  Denne typen kjennes fra 1300-tallet og fremover, og har kun vært båret av menn. Varianten vi går for er meget enkel, med bare ett rom. Ofte har de opptil flere hovedrom og påsydde smårom eller punger. Slike tasker har også en reim til å holde nede flappen, for å sikre seg mot at verdisaker faller ut, eller snarere blir snappet ut av tasken. Espen har en diger boks der han samler spenner og annet tilbehør til reimer fra så og si alle perioder, så det er ikke så vanskelig å finne noe som passer. De fleste bevarte taskespennene er riktig nok av jern, men det har nok også vært vanlig med kobberlegeringer, tinn og kanskje til og med sølv, som ble revet av da taskene av en eller annen grunn ble kastet. Vi går for messing i første omgang. Nå har vi allerede en ferdig taske og to underveis.  Alltid kjekt å prøve seg på noe nytt. Snart må vi forsøke oss på en av de litt mer avanserte formene.

Siden vi ennå er befinner oss i innspurten på 2011, takker vi for det Gamle, og ønsker alle et Godt Nytt År!

Reklamer

~ av Lena & Espen den desember 29, 2011.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: