Nye jernaldersko

I forbindelse med morgendagens demonstrasjon på Osterøy Museum har Espen tatt fatt på en skovariant fra jernalderen som han ikke har laget før, men har hatt lyst til å ta for seg i lang tid: Skoene fra Damendorf, Schleswig i Nord-Tyskland. Grunnformen er den samme som de fleste andre hudskoene fra eldre jernalder, men denne skiller seg ut ved et nettingmønster oppå foten.  Mønsteret er laget ved å skjære flere langsgående snitt, som åpner seg når skoen strammes rundt foten. Enkelt og genialt, og meget elegant. Etter sammensying av hælpartiet er det sydd på et ekstra stykke i høyden. Hvorfor skoene har denne detaljen er ikke godt å si, men lissen gnager i alle fall ikke så mye dersom den surres rundt ankelen. Tåpartiet er litt ullent beskrevet. På bildene av originalene er det vanskelig å si hvordan tåen er foldet/festet, og skal man følge dokumentasjonen vil det bli en stor åpning foran, som ikke virker logisk. Inntil løsningen åpenbarer seg har Espen laget noen ekstra snitt, slik at tåpartiet snurpes i hop før lissen føres bakover. Skoene fra Damendorf er datert til romertid. Trolig er inspirasjonen hentet fra Romerriket, der sko med gjennombrudt mønster var vanlig.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Reklamer

~ av Lena & Espen den oktober 1, 2011.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: