Espen er invitert til å demonstrere hvordan en lager forhistoriske sko. Osterøy Museum er i gang med Nordatlantisk uke, med påfølgende Nordatlantisk kulturhelg, og på søndag 2. oktober skal Espen vise og fortelle om forhistoriske sko og produksjonen av disse. Det blir også demonstrasjon av flere andre håndverksteknikker ved andre utøvere: spinning, sprang og vev.

Se hele programmet her

Espen har funnet ut at det kan være greit å ha med seg både ferdige og påbegynte sko. Han holder nå på å klippe ut skinn for å vise hvordan en bronsealdersko blir til. Bronsealderskoene er såkalte hudsko, dvs. sko laget i ett stykke, med overlær og såle i ett. Det ser ut til at slike sko har vært enerådende i Nordvest-Europa frem til yngre jernalder, da sko med såler ble vanlige. Hudskoene har eksistert ved siden av sålede sko helt frem til moderne tid.

Vikingtidens hudsko er ofte veldig elegante, og mange av dem er påvirket av sko med separate såler. Forleden dag klippet Espen til skinnet til et par slike sko, og har sydd ferdig den ene skoen, mens den andre viser utgangspunktet. Skoene er sydd med «usynlig» søm, som ikke er synlig på rettsiden. I likhet med de fleste andre sko fra vikingtiden må de vrenges etter sammensying.