Vi tar et par skritt fremover i tid, fra jernalder til middelalder. Bergenhusdagene er like om hjørnet. I år går arrangementet over to dager, 10. og 11. september, og sammenfaller med jubileumsfeiringen for Håkonshallen, som runder 750 år. Det blir en storslått begivenhet, mye større enn tidligere Bergenhusdager. Fortidsfamilien blir selvsagt med. Espen, som jobber i Bymuseet, har forlengst meldt seg til tjeneste, og resten av gjengen er heller ikke vanskelig å be.

Det er selvsagt viktig at drakter og utstyr ser presentabelt ut ved en sådan anledning. Espens gamle drakt er grei nok, men han vil ikke lenger være bonde i Herjolfsnesdrakt, i alle fall ikke på Bergenhus Festning. Han startet derfor på en ny, staseligere kjortel like etter ferien. Rullen med pent, blått ulltøy fra Handelsgillet, som ble kjøpt på Bjørgvin Marknad for to år siden, ble hentet frem fra kassen i boden. Om man ikke er velstående i virkeligheten, kan man i det minste spille det i middelalderen. Hvorfor ikke bare ta den helt ut, og lage en ankelsid kjortel, blinget opp med noen tinnknapper med glassinnlegg? Som tenkt, så gjort. Kjortelen er sydd for hånd, med ulltråd, og tok noen timer å fullføre, men nå er Espen klar for å sprade rundt på Bergenhusdagene i sitt nye, manndige (kremt) antrekk.

Lena har jobbet parallelt med en kjortel til minstemann, den eneste i familien som ennå ikke har hatt skikkelig middelalderdrakt. Kjortelen er lysebrun, og rekker ham omtrent til knærne, med splitt foran og bak, som passer bra for viltre gutter. Også denne er fullstendig håndsydd, og hals, ermeåpninger er forsterket og dekorert med et par rader med sting.

For to år siden laget Espen en rød middelalderkjole til sin frue. Lena har klaget litt over at halsutringningen er for liten. Litt klipping, ikke helt uten reservasjoner fra Espen, så var den mer etter hennes smak. For å gjøre halsen ekstra pen og solid, har Espen sydd kanten ned med to rader blå og gule sting. Det skulle sikkert vært tilsvarende søm nederst på kjortelen også, men det får bli til en annen gang. Det er flere forberedelser som må gjøres…