I tilfelle vi hadde for lite klær med oss, hadde vi brakt med oss metervis med stoff, slik at vi kunne sy det vi eventuelt trengte. Det viste seg imidlertid at klesbeholdningen var tilstrekkelig. En annen fordel med å ha med mye tøy er at man kan farge – en aktivitet som vi tenkte ville slå an blant publikum. Vi hadde med oss rikelig med fargestoff, både krapp og trollhegg, samt en stor trestamp, slik at vi kunne varme opp fargebadet med kokstein.

Torsdagen var det ventet hele 12 turistbusser, og værmeldingene var gode, så vi tenkte det måtte være rette dagen for et slikt prosjekt. Vi beiset noen meter med stoff og et par hesper på onsdagskvelden. Torsdag formiddag fyrte vi opp en av kokegropene, for å varme opp stein. Etter vel en time var vi klare. Husfruen lånte oss noen digre jernøser, som fungerte veldig godt til å flytte de varme steinene fra bålet til stampen. Det var ikke vanskelig å tiltrekke seg oppmerksomhet når det røykte fra bålet, og sydet og dampet fra trekaret. Med jevne mellomrom løftet vi de fargerike tøystykkene opp av vannet, til glede for skuelystne turister. Mange studerte oss fra avstand, men et par av busslastene kom helt bort, og en meget energisk italiensk guide gjorde innslaget til hovedbegivenhet for sin gruppe.

Siden vi var i siget, og fordi bussene fordelte seg over det meste av dagen, farget vi to ganger: Først med krapp og deretter med trollhegg. Vi hadde hovedbase rundt fargebadet, og kokte og steikte maten vår på samme ildstedet som vi varmet stein.

Fordi vi hadde mye stoff, og husfruen selv hadde en del som skulle farges, bestemte vi oss for å farge på lørdagen også, med to farger, akkurat som sist. Da var var været langt fra så fint, og vi strevde litt med opptenningen, men når bålet først brant var det ikke noe problem. Med en tykk kappe rundt skuldrene gikk det fint å være ute i regnet. Matlagingen foregikk derimot innendørs, men da vi skulle lage festmat i en større kokegrop like ved til kvelden, måtte vi låne litt stein herfra for å holde varmen ved like i stampen mot slutten av dagen. Det er viktig at man planlegger så man får mest mulig ut av veden man bruker. I dag tenker vi mest på klimaet i slike stunder, men før tenkte de vel mest på arbeidet med å skaffe nok brensel, noe som ikke har vært noen selvfølge på Jæren.

Denne bildekrusellen krever javaskript.