Når man skal reise så langt tilbake i tid som til folkevandringstiden, må man prøve å få en oversikt over hva man trenger for å gli inn i miljøet. Det gjelder å se mest mulig autentisk ut, og ha med seg utstyr til å gjøre autentiske aktiviteter.

Vi har en del tidsriktige småspenner til kvinnedraktene, men Espen trengte en større og mer solid kappespenne. Ørjan Engedal/Nordisk bronsereplika (www.bronsereplika.no), som støper kopier av forhistoriske bronsegjenstander, har tatt skrittet fra bronsealderen og inn i jernalderen. Han har nylig laget en hel kolleksjon av korsformede spenner fra ulike deler av landet, som han hadde med seg på Bjørgvin Marknad. Espen falt for en spenne fra Stedje i Sogndal (Schetelig Cruciform Brooches fig. 80)

Espen har tenkt å lage et nytt belte for anledningen, og har skaffet en kraftig beltespenne, opphengsbeslag og endebeslag som er gangbare for folkevandringstiden. Det beste ville selvsagt være å få laget et av praktbeltene fra periodens rikeste graver, men det lot seg ikke gjøre i denne omgangen, mest fordi de er dårlig dokumentert i litteraturen. Beltestein av kvartsitt er også bestilt, men det spørs om denne kommer tidsnok.

Fyrstålet i beltet er selvsagt sylformet. Vi håper at vi skal finne ut av teknikken. Riktig nok kom den yngre typen (som man slår mot flint) nettopp mot slutten av folkevandringstiden, noe som i alle fall gir oss en unnskyldning til å tenne opp med dette, om vi ikke finner ut av forgjengeren.

Det blir utvilsomt en del sying, både for å lage og reparere klær. Vi har skaffet oss tidsriktige synåler av bein, jern (smidde) og bronse, slik at den delen også blir autentisk. Ellers må vi jo innrømme at vi bruker moderne nåler hjemme. Imidlertid er det ikke brukt symaskin på noen av plaggene vi har med oss til Ullandhaug.