Min nye peploskjole.

Påskens syprosjekt for Lena er endelig ferdig. Selve syingen tok ikke så lang tid, men jeg hadde ikke regnet med hvor mye tråd som gikk med, og hadde dermed ikke tatt med nok tråd på påskeferie. Peploskjolen er opprinnelig vevd i en sylinder. Min peploskjole er i realiteten et stort rektangulært stykke tøy (3 x 1,6 m) som blir sydd sammen til en brei sylinder. Først ble stoffet lagt litt overlappende og sydd sammen. Her brukte jeg to rader med teppesting, først til ene siden og deretter til andre. På denne måten ble stoffet samtidig sikret og sydd sammen. Denne sømmen er hentet fra et skjørt fra Nord-Tyskland.

Vi valgte å legge opp kantene oppe og nede, og ikke sy inn en snor slik vi gjorde på den andre kjolen vi har. Kantene ble sydd opp, nok en gang med teppesting. Siste del av sømmen var å sy forsting i denne teppestingssømmen, for å flate den ut og gjøre den mer stabil, noe som er vanlig på mange plagg fra jernalderen. Kjolen blir festet og holdt oppe over skuldrene med to draktspenner. Vi bruker en tvinnet snor til belte i livet. Et brikkevevd bånd ville nok blitt mer stødig, men det fungerer greit også med denne tvinnesnoren.

Peploskjolen kan brukes som overplagg dersom det blir kaldt. I folkevandringstid var det vanlig å bruke skjorter

Teppestingene ble brukt til det meste på denne kjolen.
Store mengder stoff samles rundt livet med en snor som belte.

med hekter ved håndleddene under peploskjolen.