I et monter på Medeltidsmuseet i Stockholm ligger det en middelaldersk skosåle med rester av en nålebundet innersåle, visstnok den eneste som er kjent. Slikt får man lyst til å gjøre etter. Det var ikke godt å se av det vesle fragmentet hvordan den var laget, både når det gjelder stingtype og fremgangsmåte, dvs. om den ble bundet i fasong eller klippet ut av et større stykke. Det er nokså krevende, men selvsagt langt fra umulig, å lage noe som passer til en middelaldersåle. Å klippe den i rett fasong av et større stykke er derimot mye enklere. Det er i tilfelle rimelig å anta at man kan ha brukt restene (oppsiden) av utgåtte sokker eller votter.

Vi gikk for den enkleste og raskeste måten, men i stedet for å klippe i stykker et par votter eller sokker, falt valget på å lage et tøystykke som var stort nok til to såler. Letteste måten å lage et flak i nålebinding er å binde en sylinder, for deretter å klippe den opp.


Om stykket skal toves, slik vi gjorde, bør man beregne litt ekstra plass. Etter toving var det bare å klippe, med malen for sålene som utgangspunkt. Ullteppesting omkring randen hindrer kantene i å frynse seg. Vips, så har man varme, myke og autentiske såler til middelalderskoene. Husk å ta vare på utslitte votter og sokker!
Takk for tipset, har lurt på hvordan jeg skal lage innleggssåler. Nå vet jeg det 🙂