I et monter på Medeltidsmuseet i Stockholm ligger det en middelaldersk skosåle med rester av en nålebundet innersåle, visstnok den eneste som er kjent. Slikt får man lyst til å gjøre etter. Det var ikke godt å se av det vesle fragmentet hvordan den var laget, både når det gjelder stingtype og fremgangsmåte, dvs. om den ble bundet i fasong eller klippet ut av et større stykke.  Det er nokså krevende, men selvsagt langt fra umulig, å lage noe som passer til en middelaldersåle. Å klippe den i rett fasong av et større stykke er derimot mye enklere. Det er i tilfelle rimelig å anta at man kan ha brukt restene (oppsiden) av utgåtte sokker eller votter.

Middelaldersk skosåle med nålebundet innersåle, fra utstillingen i Medeltidsmuseet i Stockholm.

Vi gikk for den enkleste og raskeste måten, men i stedet for å klippe i stykker et par votter eller sokker, falt valget på å lage et tøystykke som var stort nok til to såler. Letteste måten å lage et flak i nålebinding er å binde en sylinder, for deretter å klippe den opp.

Utgangspunktet for sålene våre var en nålebundet sylinder.
Sylinderen ble klippet opp til et flak, og deretter tovet. Skosålene får plass med god margin.

Om stykket skal toves, slik vi gjorde, bør man beregne litt ekstra plass. Etter toving var det bare å klippe, med malen for sålene som utgangspunkt. Ullteppesting omkring randen hindrer kantene i å frynse seg. Vips, så har man varme, myke og autentiske såler til middelalderskoene. Husk å ta vare på utslitte votter og sokker!

Sålene ble klippet i fasong, og deretter kantet med ullteppesting.
Sokkene passer bra i skoene, og er gode og myke å gå på. Et par gode, nålebundne sokker oppi her, og det blir som å gå på skyer.