Jernalderens matlaging var en utfordring og ikke gjort i en håndvending. Når vi var heldige å få tildelt laks fra trollmann Ole hadde de erfarne jernalderbeboerene vi var sammen med, raskt et forslag om tilbereding – plankelaks! Det er ikke sikkert de brukte denne metoden i jernalderen, men det kan ha vært gjort slik, og det kan såvisst gjøres også i vår tid. Vi brukte en hel laks på 5-6 kilo og fant raskt ut at det i grunnen var rikelig med mat til oss jernalderfolk.

Plankelaks i Lethra
Sigvald følger spent med på monteringen av plankelaksen

Landsbyen Lethra hadde alt til rådighet to tykke planker med en rekke hull i langs midten. Oppdraget nå var å skaffe stort nok bål og glør til å grille laksen på. I tillegg måtte vi lage en rekke plugger  av ferske greiner, vi brukte piletre. Pluggene skulle passe i hullene i planken og endene på ene siden måtte være spisse.

Nok et deilig måltid i jernalderen

Laksen ble delt i to hele deler. Laksesidene ble lagt på hver sin planke og pluggene ble slått gjennom fisken og inn i hullene. De hele plankene med laksen påmontert ble satt inntil glørne på hver sin side av bålet. Laksen ble grillet ved bålet bortimot en time. Tilbehør til laksen var deilig stuing og fullkornshvete. Det ble et herremåltid.