Danmark er kanskje et lille land, men STORT på forhistorie. Ikke bare har fortidens dansker etterlatt seg mange og fantastiske fortidsminner og oldsaker, men dagens dansker bryr seg faktisk om sin kulturarv! Og ikke bare vikingene. Det fins faktisk en reenactmentgruppe som har spesialiesert seg på romertiden! For dem som ikke allerede har lest det mellom linjene: Romertiden er Espens favorittperiode.

Urolige tider i landsbyen Lethra. Fra årets forestilling.

Prindsens Hverving teller mer enn 50 medlemmer, som brenner for å formidle og leve ut sin interesse for livet i den eldre delen av jernalderen. De holder forestillinger med flere dramatiske sekvenser, gjerne fordelt ut over en hel dag, og følger opp med fremvising av utstyr og demonstrasjoner av håndverk. De er veldig nøye på at drakter, våpen og utrustning er historisk korrekt. Gruppen opptrer fast i Sagnlandet Lejre, men også andre steder, både i Danmark og andre land. De fortalte at de også har vært i Norge en gang.

Vi har støtt på Prindsens Hverving to ganger i Sagnlandet Lejre, i fjor da de feiret 2000-årsjubileet for Varusslaget (Kalkriese/Teutobergerskogen), og i år da temaet var stammekrig i jernalderen. Årets plot: En gjeng omstreifende krigere inntok landsbyen, og gjorde krav på gård og grunn, drepte høvdingens sønn (som ble behørig kremert), og bortførte datteren. Slikt blir det konflikt av. Dessverre hadde vi det for travelt til å få med oss hvordan det gikk. Jernalderlandsbyen var åsted for en del av forestillingen, men fortidsfamiliene var ikke involvert.

Jernalderkrigere til hest. Fra markeringen av Varusslaget i fjor.

Man trenger ikke være romertidsentusiast for å la seg begeistre. Dette går hjem hos publikum, og fungerer godt både som underholding og historieformidling. Som de selv skriver på sine hjemmesider: «Hensigten er ganske enkelt at give de oldsager liv, som vi normalt må nøjes med at studere bag glas på museerne».

Les mer om Prindsens Hverving på deres hjemmeside: www.prindsenshverving.dk.