Svartfarging av skinn og lær

Man hører ofte påstanden om at svart skinn ikke var vanlig i eldre tid, fordi det er vanskelig å farge svart, men dette stemmer faktisk ikke. I middelalderen var svart en vanlig farge på både sko, belter, vesker, slirer, hansker mm.

Det fins flere måter å farge skinn svart, men den letteste er ved hjelp av jernoksid. Dette er noe alle kan klare, med ingredienser som er lett tilgjengelig. Det fins sikkert mengder av oppskrifter, variasjoner over samme tema. Poenget er at jernoksiden binder seg til garvestoffene i læret, en kjemisk reaksjon som skaper en permanent, svart farge. Den er imidlertid ikke like mørk som svartfargene man bruker i dag.

Man trenger rust fra jern, som man bl.a. lett kan få ved å bløtlegge stålull i eddikvann noen dager. Vi testet først med et stykke skinnkapp, som raskt tok til seg farge. Deretter la vi nedi sliren til Espens nyanskaffede skomakerkniv, før vi dro bort i et par dager. Litt overdrevet lenge skulle det vise seg. Da vi senere testet med kapp fra sliren, fikk vi samme farge på under en time. Resultatet ble i alle fall helt tilfredsstillende. Ikke akkurat svart som natten, men heller koksgrå.

For et enda bedre fargebad kan man visstnok helle kokende eddik over stålullen, og la det stå til det er helt rustrødt. Da skal man få god svartfarge ved bare å dyppe i noen få minutter. Dette skal selvsagt testes etter hvert.

Fra nå av tenker vi å farge svarte middelalderbelter, -sko, -vesker og -slirer vi lager på historisk vis.

Man kan også farge andre materialer, som ull og eik på denne måten.

Reklamer

~ av Lena & Espen den mars 4, 2012.

3 kommentar to “Svartfarging av skinn og lær”

  1. Dette skinnet du farger, hvordan er det garvet? Barkgarvet? Fettgarvet? Hvordan holder skinnet på fargen om det blir gjennomvått? Binder fargen seg til tanninet da eller?

    • Naturgarvet i alle fall, kjøpt på nå nedlagte Borge garveri på Osterøy. Fargen binder seg til tanninene, og skal være permanent.

  2. […] Fortidsfamilien bløtlegger stålull i en blanding av eddik og vann noen dager før de bløtlegger skinnet i 15 minutter. De hevder at det er jernoksidet som binder seg med garvestoffet og gjør det svart. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: