Man hører ofte påstanden om at svart skinn ikke var vanlig i eldre tid, fordi det er vanskelig å farge svart, men dette stemmer faktisk ikke. I middelalderen var svart en vanlig farge på både sko, belter, vesker, slirer, hansker mm.

Det fins flere måter å farge skinn svart, men den letteste er ved hjelp av jernoksid. Dette er noe alle kan klare, med ingredienser som er lett tilgjengelig. Det fins sikkert mengder av oppskrifter, variasjoner over samme tema. Poenget er at jernoksiden binder seg til garvestoffene i læret, en kjemisk reaksjon som skaper en permanent, svart farge. Den er imidlertid ikke like mørk som svartfargene man bruker i dag.

Man trenger rust fra jern, som man bl.a. lett kan få ved å bløtlegge stålull i eddikvann noen dager. Vi testet først med et stykke skinnkapp, som raskt tok til seg farge. Deretter la vi nedi sliren til Espens nyanskaffede skomakerkniv, før vi dro bort i et par dager. Litt overdrevet lenge skulle det vise seg. Da vi senere testet med kapp fra sliren, fikk vi samme farge på under en time. Resultatet ble i alle fall helt tilfredsstillende. Ikke akkurat svart som natten, men heller koksgrå.

For et enda bedre fargebad kan man visstnok helle kokende eddik over stålullen, og la det stå til det er helt rustrødt. Da skal man få god svartfarge ved bare å dyppe i noen få minutter. Dette skal selvsagt testes etter hvert.

Fra nå av tenker vi å farge svarte middelalderbelter, -sko, -vesker og -slirer vi lager på historisk vis.

Man kan også farge andre materialer, som ull og eik på denne måten.