Skinnslag

De mange bitene er nå sydd helt sammen til et skinnslag. Nå gjenstår bare lissene og forsterkningsremsene. Dette skinnslaget er egentlig bare en prøve, for å se om mønsteret virkelig fungerte. Derfor er det brukt rimelig IKEA-skinn. Det er kjekt med en «kladd» som faktisk kan brukes til noe (etter litt patinering). Nå skal det straks lages et nytt slag i brunt, økologisk garvet skinn.

Kragestykket ble sydd på til sist

Innsiden av skinnslaget, satt sammen av 34 deler

Pelssiden, delene er satt sammen slik at hårretningen alltid vender nedover

Skinnslag som dette er det hyppigst forekommende draktstykket fra eldre jernalder. De forekommer sammen med de danske myrlikene, og er som regel laget av saueskinn. Slagene har blitt lagt ned sammen med både menn og kvinner. De kunne brukes med pelssiden både inn og ut, og det ser ut til at man kunne ha to utenpå hverandre. Originalen til skinnslaget som er kopiert her er fra Sørgårds Mose ved Daugbjerg i Viborg, Danmark. Det er datert 2080 +/- 75 før nåtid.

Det fine skinnet som skal bli den "skikkelige" kappen, etter at kladden er prøvd ut.

Reklamer

~ av Lena & Espen den desember 10, 2010.

2 kommentar to “Skinnslag”

  1. Skal pelssiden være inn?
    Ville trodd den skulle være ut, evt regn preller vel bedre av? Tenker siden sauen også har pelsen ut 😉

    • Går ut fra at du mener skinnslagene? Sauen har dessverre ferre alternativ enn oss. Skulle man ha det varmt hadde man pelsen inn, var det vått hadde man pelsen ut. Det fins noen skinnslag som har hatt pelssiden ut og noen som har hatt den inn. Faktisk ser det ut til at det var vanlig å ha to skinnslag utenpå hverandre, ett med pelssiden ut og ett med pelssiden inn, både varm og vanntett på samme tid. Det skinnslaget vi har kopiert har for det meste (muligens utelukkende) vært båret med kjøttsiden ut, noe man kan se av slitasjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: