Jernalderklær

Dagen vi ankom Sagnlandet Lejre gikk i hovedsak med til praktiske gjøremål. En viktig del av dette var å få utdelt klærne vi skulle bruke denne uken. Familiene i de tre bebodde husene i landsbyen Lethra gikk etter tur opp på tekstilloftet, hvor det ble plukket ut passende klær. Klærne i Lejre er håndlagede og plantefargede, for å være mest mulig autentiske, og bygger på tekstilfunn fra offermyrer og graver fra førromersk og romersk jernalder. De la vekt på at vi skulle føle oss vel, og at fargene på benklær og overklær skulle stå mest mulig i stil reint statusmessig. Dessuten skulle vi ha klær for varmt, vått og kaldt vær, for dag-, kvelds- og nattestid. Det sier seg selv at det tok litt tid før alle var ferdig utrustet og fornøyd… Deretter kunne jernaldermenneskene toge inn i landsbyen med krukker, kar, mat og annen utrustning. Vi var klare til å ta fatt på eventyret!

Mestparten av tiden var det så varmt at mennene kunne gå med korte ermer og bare ben. Til kveldsbruk hadde de lange bukser og langermede kjortler.

Lena valgte å bruke todelt drakt fremfor den sylindrede peploskjolen. Et stort vidt, rutete skjørt som i Huldremosefunnet, og en kortermet trøye. Sigvald hadde bukse og langermet kjortel når det var kjølig, og kortermet kortel når det varmt.

Selv barnebuksene var sydde etter modell av brokene fra Damendorf (som her) eller Thorsberg.

Buksene til Malvin forteller at terskelen for å kassere håndlagde klesplagg er høy. De fleste klærne var lappet og bøtet, i større eller mindre grad, akkurat som man ville gjort i jernalderen.

Oline er vant med peploskjole fra hjemlig jernalder, og ville forsøke todelt klesdrakt. De fargeglade båndene i beltet ble en av de mest populære syslene under oppholdet for barna spesielt.

Reklamer

~ av Lena & Espen den august 5, 2010.

Én kommentar to “Jernalderklær”

  1. Så flotte bilder dere – blir glad av og se på fornøyde barna deres. Veldig bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: