Handverkssundag på Hordamuseet begynner å bli innarbeidet, og en søndag i måneden vises det frem et tradisjonelt håndverk. I dag sto det blestring på programmet. Bjørgvin Handverkslag, en frivillig gruppe som holder til på museet, ville vise frem hvordan en fremstilte jern av myrmalm – blestret. http://www.bjorgvin-handverkslag.net/

I fjor arrangerte de kurs i blestring, og hadde med seg en ekspert fra Oppland. Siden den gang har de blestret på jernalderdagen, og dette var den fjerde gangen veteranene i gruppen forsøkte seg. Dette er et vanskelig håndverk som krever mye kunnskap og erfaring, og denne gjengen lærer litt mer for hver gang.

Spenningen var stor da det skulle slås hull på den forseglede ovnen og vi ventet spent på resultatet. For første gang rant det ut flytende og gnistrende slagg et – vakkert syn. Hvor mye jern som faktisk ble resultatet får vi vite når massene er nedkjølt og renset. Test med magnet viste at noe jern har de i hvertfall klart å lage!