Skinngryten i bruk

Vi hadde jo laget skinngryte for anledningen Steinalder og bronsealderdagen, og vi var spente på hvordan den ville oppføre seg i bruk. 

Det var spennende å se forsøket med koking i skinngryten

 

Det ble laget et bål og runde steiner ble lagt i bålet og ble varmet opp lenge. Gryten ble fyllt opp med 10 l vann og gloheite steiner ble lagt i for å få vannet til å koke. På første forsøk hadde steinene lagt lenge og da tok det kun to minutter å koke opp vannet. På andre forsøk tok det noe lenger tid sidene steinene hadde lagt i bålet i kortere tid. 

Det sydet og kokte raskt i gryten når de gloheite steinene ble lagt i.

 

Vi ser at her er potensiale for forbedring av gryten, den kunne nok ha vært strammet litt mer og og burde hatt høyere kanter. Skinnet ble forbausende stivt på kort tid, men de lave kantene gjorde at vannet lett rant over kantene. Det ble fyllt på med steiner, og ideelt sett burde også steinene vært tatt ut ettervhert som de hadde avgitt varme slik at det ble plass til væsken i gryten.

Skinnet tålte også forbausende bra å få de gloheite steinene direkte lagt nedi, men vannet gjorde nok sitt til at skinnet ikke ble svidd. Dette var et artig eksperiment som i første omgang var til å koke opp vannet, å lage mat i gryten får bli til en annen gang.

Reklamer

~ av Lena & Espen den april 12, 2010.

Én kommentar to “Skinngryten i bruk”

  1. Har fått kommentar med tips om at gryten evt kunne settes i en grop i bakken for å støtte opp kantene. Dessuten kan det være lurt å dyppe de gloheite steinene raskt ned i et annet kar for å skylle av aske og rusk. Det kan blir litt mer delikat med tanke på matlagint, dessuten unngår en såpe i vannet, for aske som kokes blir jo som kjent til lut…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: