Da var en deilig dag med en fantastisk liten tidsreise over. Etter alle foreberedelsene ble dagen kronet med et nydelig sommervær. Som planlagt vrimlet det av fortidsmennesker fra steinalder og bronsealder, til sammen rundt 25 stykker. Det var en grei blanding av barn og voksne, selv om det blant de voksne nok var flest maskuline tidsreisende.

Når så mange mennesker går med tidsriktig klær og utstyr blir det lettere for publikum å se for seg og forestille seg disse fjerne tidsaldrene, og levendegjøre historien for dem. Når det i tillegg blir demonstrert forhistoriske håndverk, og ikke minst at publikum får ta del i aktiviteter, blir det enda bedre.

Flintsmed Morten Kutschera fra Arkikon viste hvordan en med bestemte slag og lette kakk kan forvandle flintknoller og -stykker til skarpe redskap. Han viste også frem replikaer av både piler, økser og andre verktøy. Publikum kunne selv forsøke å spikke på og dekorere en pinne med flintkniver, og mange ble overrasket over hvor skarpe de var. Folk kunne også få prøve økser av både gevir, stein og bronse til å hugge ut en stokkebåt. Smaksprøver på fisk laget i kokegrop gav en ekstra dimensjon til opplevelsen.

Bronsestøper Ørjan Engedal lager repliker av bronsealdersaker (Han har også laget flere av gjenstandene som ble vist frem og brukt på arrangementet). Han hadde med seg både smykker, våpen og verktøy for å vise frem. I tillegg hadde han to dukker kledd opp i fulle drakter med alt tilbehør i bronse, en mann og en kvinne. Se gjerne mer på www.bronsereplika.no

En stor gjeng fra Bjørgvin Handverkslag var også med på Steinalder- og bronsealderdagen. Noen av dem drev med bronsestøping, mens andre laget bek. De var også med på forskjellige poster rundt i arrangementet, blant annet pil og bueskytingen og spydkastingen.

Blant de tidsreisende var det også en del barn av ansatte i Bymuseet, deriblant våre egne. I tillegg til å gjøre en solid jobb, var de også et flott innslag. Det er viktig at fortidsmennesker kommer i alle aldre.

Besøkende barn kunne dessuten prøve seg som arkeologer, for å lære mer om hvordan vi får kunnskap om menneskene og livet i forhistorien. Utgravning i gravekasser, sålding av massene, og dokumentasjon av helleristninger som ble til fine bilder man kunne ta med seg hjem.

Det virket som om både publikum, deltakere og tidsreisende koste seg på arrangementet i det deilige været. Hordamuseet er en vakker arena som også har spor fra de fleste forhistoriske periodene, deriblant steinalder og bronsealder. Plassen gir ro, og folk nøt for eksempel å sette seg på reinsdyrsskinnet og spikke litt, eller å vente på mens barna gjorde aktiviteter. Noen benyttet også sjansen til å vasse litt i fjæren.