Man trenger ikke dra helt til Danmark for å oppleve jernalderen. På Ullandhaug i Stavanger har man rekonstruert et gårdsanlegg fra folkevandringstiden på de originale tuftene. Anlegget ble innviet i 1972, og er i dag en del av Arkeologisk Museum i Stavanger.

Espen var på en liten studietur i forrige uke for å se hvordan anlegget ser ut og hvordan det drives. Det er jo nokså typisk at man drar land og strand rundt, uten å få med seg det som ligger nærmest. En veldig fin oppvarming til Lejre-turen. Det begynner jo virkelig å nærme seg.

Anlegget er ganske imponerende, og har nok også vært det i hine hårde dager, med tre langhus, det største på 57 m.  Området er også proppfullt av gravhauger og andre kulturminner. Kontrasten til høyblokkene like ved er så stor at det bare er sjarmerende.

På Ullandhaug har de bare guider/aktivitetsledere, og ikke fortidsfamilier. Derimot kan man faktisk leie et langhus for overnatting!!! Guidene var kunnskapsrike, og tok seg godt av publikum. De har litt av hvert å gjøre. Før jeg kom i 12-tiden, en helt vanlig hverdag, hadde de hatt fem cruisegrupper, en større SFO-gruppe og mange tilfeldige besøkende. De har ikke helårsåpent, men har likevel 20.000 besøkende i året!

Ullandhaug er vel verdt et besøk! Ta en titt på nettsidene deres: http://www.jernaldergarden.no

Gårdstunet på Ullandhaug med alle tre langhusene.
Det største langhuset, på hele 57 m!
Det minste huset med høyblokkene i bakgrunnen - en klassiker.
Det ene boligrommet i det største huset.
Interiøret i det andre langhuset. Man tenker jo litt på hvordan det ville vært å overnatte her...
Den obligatoriske oppstadveven. Den er satt opp for å lage et rutemønstret stoff, slik man gjerne foretrakk.
De besøkende fikk ta del i ulike aktiviteter. Her ligger spinneutstyret. Merk ullkammene. Man hadde jo ikke karder i folkevandringstiden.
Andre aktiviterer man kan være med på. Skinn og tekstil dominerte. Alt var pent og ryddig, noe som er viktig når så mange folk finner veien hit.
Ildstedene man bruker er faktisk de originale! Det er litt magisk.
Det pipler fremdeles vann i oppkommet fra folkevandringstiden!