Oline vil gjerne gå med todelt drakt når hun seinere i sommer skal til Ullandhaug og folkevandringstiden. Vi har derfor laget et omslagsskjørt til henne, som er inspirert av skjørtet fra Lønne Hede. Skjørtet får sin fasong ved at et rektangulert tøystykke får blir snurpet sammen av en snor som er «låst» i begge ender. Sidestykkene på begge sider forblir uten rynker og gir et slankt og fint frontparti, mens sider og bak på skjørtet får folder. Skjørtet skal holdes oppe av et tynt belte. Originalen var kantet med et bredt brikkevevd bånd, og hadde et tynnere parti øverst i linningen, mens resten av skjørtet var i et tykkere, grovere stoff. Vi har valgt å lage hele skjørtet i et tynnere, mer sommerlig ullstoff.

Vi ønsker også at klærne våre skal variere litt i farger, og Oline ville gjerne ha blått skjørt. Stoffet ble derfor farget med indigo etter det var beiset og klippet, men før det ble sydd. Vi brukte 10 gram indigo som var bløytlagt over natten (men ikke gjæret). Det var fascinerende å se hvordan tøyet søg til seg det kraftige fargestoffet og etterlot seg et nærmest klart vann. Likevel ble ikke fargen så kraftig før vi tok tøyet opp av fargebadet. Dette var også spennende å oppleve, at pigmentene reagerte med luften.

Skjørtet skal selvsagt også benyttet på søndag 22. mai på  Jernalder- og Mellomalderdag. Nok en gang gleder vi oss til enn spennende dag på Hordamuseet!