Folkevandringstidstrøye

Folkevandringstidstrøyen til Malvin er nesten ferdig. Fasongen er basert på den svenske Högom-trøyen, som er det best bevarte skandinaviske plagget fra folkevandringstiden, og som skiller seg vesentlig fra romertidens plagg. Halsåpningen er den detaljen som er mest usikker. Delene foreligger, men man vet ikke sikkert hvordan de var festet. Vi har valgt en splitt et stykke nedover på ene siden foran (Slike sidelukkinger er kjent fra yngre jernalder).

Högom-trøyen er sydd sammen med en avansert og tidkrevende søm, med ulike rekker sting, og etter alt å dømme med tråder i flere farger. Etter noen forsøk (tja, den var vel faktisk omtrent halvferdig), ble vi enige om at den ble for voldsom på en barnetrøye, rekket opp, og valgte i stedet den enklere Thorsberg-sømmen, som også har vært brukt i folkevandringstiden.  Splittene i ermene og sidene ble sydd ned med flere rader med ulike sting, som på originalen.

Både Högom-trøyen og fragmenter av andre tilsvarende plagg, viser at man i folkevandringstiden kunne ha kiler i arm- og skulderpartiet, for bedre passform. Om denne detaljen er nødvendig på en spinkel barnekropp er en annen sak. Splittene med hektene, som er helt typisk for folkevandringstidens klær, viser også tydelig at man likte tettsittende klær med god passform.

Det gjenstår kun farging (med krapp), brikkevevde bånd rundt armer og i nedkant, samt hekter i ermene. Forhåpentligvis er den helt ferdig i løpet av påsken.

Reklamer

~ av Lena & Espen den april 11, 2011.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: