…og riktig fottøy skal vi ha! Lejre anbefaler at fortidsfamilier tar med sine egne sko for å få bedre passform, og for hygienen sin skyld. Sammen med håndbok for fortidsfamilier sendte de også med mønster til sin egen «Lejre-hybrid», en forenkling av en sko vi allerede har laget noen av til bruk på Hordamuseet. Det hadde vært fristende å bruke disse, men man skal jo følge reglene.

Espen har nå startet storproduksjon, siden han mener vi alle fem har behov for to par sko hver. Kjekt å ha et bytte dersom det blir fuktig og kjølig vær. Det vil høyne komforten å kunne ta på seg tørre sko, og greit å variere dersom vi trenger sokker i skoene, eller det er varmt slik at vi kan gå uten. Dessuten er det alltid kjekt å ha mange par med jernaldersko på Hordamuseet etterpå.

Lejrehybriden er nå grundig testet ut og er moden for en liten revisjon. Han har funnet klare forbedringspotensialer for passformen, og ikke minst funnet ut hvordan foten skal måles på mønsteret for at det skal stemme. Modellen er dessuten ikke egnet for de minste størrelsene, for Sigvald på 3 år sin fot blir det alt for mange spalter slik at det danner seg en tykk, spiss klump over tærne. Dette skal det nå spekuleres litt på…

Her har alle fått hvert sitt par som kan brukes på Lejre. De neste vil passe enda bedre.