Skinnklær

Siden Steinalder- og Bronsealderdagen på Hordamuseet begynner nærme seg holder Espen på med storproduksjon av klær. Denne sesongen går det i skinn til steinalderklær. I fjor var det ullklær til bronsealder det gikk i.

Her er et knippe skinntrøyer og hoser som alle er håndsydde av Espen selv. Det er utvalgte størrelser både til våre barn, andre barn som også skal være levende utstillinger og miljøskapende elementer på dagen.

Vi mener levende mennesker ikledd klær fra tiden vi reiser til er viktig for å gi både publikum og oss selv en større forståelse for perioden, og gi glimt inn noen sider ved livet, selv om vi ikke har mulighet til forstå helt hvordan de levde og tenkte.

Steinalder trøyer og hoser

Reklamer

~ av Lena & Espen den april 1, 2010.

2 kommentar to “Skinnklær”

  1. Heisann.

    Jeg ønsker å forsøke meg på en bronsealder mannsdarkt. Men jeg sliter med å finne god dokumentasjon på hvordan kjortelen/koften ble festet over skulder/skuldrene.

    Har dere noen god informasjon eller tegninger av dette?

    • Det fins dessverre ingen god dokumentasjon på selve festemåten. Broholm og Hald mener at de to bronseknappene som ble funnet ved skulderbladene til Muldbjerg-mannen har vært en del av en slik festeanordning, og da sammen med en lærreim av en eller annen sort. Problemet er at skinn er bortimot det eneste materialet som ikke har holdt seg i eikekistegravene. Jeg kjenner ikke til noen forslag på hvordan dette kan ha sett ut. Ikke alle gravene har slike knapper. Den enkleste, og etter min mening mest sannsynlige måten er å knytte de to flikene sammen, som kjennes fra andre kulturer med tilsvarende plagg. Eventuelt kan man bruke en skinnreim og knyte den fast i begge flikene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggere like this: